Про Іслам

Що таке Іслам?

Що таке Іслам?

Іслам – це арабська назва релігії Єдинобожжя, яку сповідували і до якої закликали всі Пророки. А також Іслам є релігією Ангелів, яку вони сповідували ще до створення людей.

Бог посилав Пророків до різних народів, і вони закликали людей до Ісламу на різних мовах. А оскільки останній Пророк був арабом, і остання Священна Книга була послана арабською мовою, то і багато релігійних термінів взяті з арабської мови. Наприклад, загальне значення слова «Іслам» – віра в Бога і Його Пророків, «Аллаh» – це ім’я Бога на арабській мові, а «мусульманин» – це віруючий.

Основи Ісламу включають в себе віру в Одного-Єдиного Бога, Ангелів, Пророків і послані Ним Небесні Книги, а також віру в долю, в те, що і добро, і зло створені Богом, віру в воскресіння після смерті, в Судний День, в вічні муки в пеклі для невіруючих і вічні благоденства в Раю для віруючих.

Віра в Єдиного Бога

Мусульмани вірять в те, що Бог – один-єдиний Творець, а все інше створене Ним, тобто з’явилося з небуття і має початок свого існування. Бог створив весь всесвіт, в тому числі простір і час. А той, хто створив простір і час, сам не пов’язаний з ними.

  • Не пов’язаний з часом – значить, не має початку Свого Існування.
  • Не пов’язаний з простіром – значить, Бог не перебуває в будь-якому місці і не заповнює весь простір цілком.
  • Бог не є ні об’єктом (відчутним або недосяжним), ні властивістю об’єкта. Бог – не тіло і не дух, його не можна називати розумом, силою, любов’ю, законом, так як все це – створіння або їх якості.
  • Бог не схожий ні на кого і ні на що, Його Сутність не збагненна розумом, і Його неможливо уявити в будь-якому образі. Бог абсолютно не подібний створеним – ні Своєю сутністю, ні атрибутами, ні справами.
  • Він – всезнаючий і всемогутній Творець, не потребує ні в кому і ні в чому, Йому не притаманні слабкості і недоліки. І тільки Він гідний поклоніння.

Віра в Пророків, мир їм усім

Пророки є особливими людьми, обраними Богом для заклику людства до істини. Всі вони навчали людей вірити в Єдиного Бога, поклонятися тільки Йому і дотримуватися Його наказів. Тобто всі пророки були мусульманами, і всі вони закликали людей до Ісламу. За всю історію людства було багато Пророків.

Деякі вчені сказали, що їх було 124 тисячі. Першим Пророком була перша людина – Адам, останнім – Мухаммад, мир їм. Відомі й інші пророки – Авраам (Ібрагім), Ной (Нух), Мойсей (Муса), Ісус (‘Іса), Соломон (Сулейман), Давид (Давуд). Попри поширену думку, Мухаммад не вигадав якусь нову релігію, а лише відновив заклик усіх попередніх пророків.

Пророки – найкращі створіння Бога і найкращі люди. Вони завжди були віруючими (мусульманами), навіть якщо мешкали серед невіруючих. Пророки мали найдостойніші якості – були щирими, чесними, сміливими, добрими, щедрими, розумними, проникливими, промовистими. Вони не були трусами, ніколи не обманювали, не зраджували і не робили навіть найменшої підлості.

Бог наділив усіх Пророків красивою зовнішністю і прекрасним голосом, адже приємні люди більше схильні до себе. Основа віри у всіх Пророків була одна – Іслам, а відрізнялися лише деякі закони, які посилалися через них у різні часи (наприклад, правила виконання ритуалів, вказівки на те, що дозволено та що заборонено, та інші життєві питання).

Мусульмани визнають і люблять усіх пророків, але дотримуються того закону (шарі‘ату), який був посланий пророку їхнього часу. Наприклад, мусульмани часів пророка Мойсея дотримувалися шарі‘ату Мойсея, мусульмани часів Пророка Ісуса – закон Ісуса. А зараз мусульмани дотримуються закону, даного Богом Пророку Мухаммаду. І оскільки він є останнім Пророком, то його шаріат залишиться до кінця світу.

Шлях порятунку

Найбільший і почесний обов’язок людини – справжня віра в Бога! Без неї немає порятунку, і не будуть прийняті добрі справи. Ось чому важливо бути мусульманином!

Прийняти Іслам легко – для цього не потрібно багато часу, спеціального місця або особливих умов. Якщо людина зрозуміла викладене вище та визнала Єдинобожність, то для прийняття Ісламу їй необхідно вимовити вголос Ісламські свідоцтва:

«Немає творця, крім Одного Бога,
Мухаммад – Посланець Бога»
(Що таке Іслам?)

Зверніть увагу, що ім’я Пророка «Мухаммад» (Що таке Іслам?) необхідно вимовити правильно, інакше свідчення не вважається дійсним. Букву «х» в цьому імені треба вимовляти м’яко, з придихом. А якщо людина не знає, як правильно вимовити слово «Мухаммад», то може сказати інше ім’я Пророка Мухаммада, наприклад, «Абуль-Гáсім» (Що таке Іслам?) (з твердим «г» і протяжним «а»).

Слово «свідоцтво» не означає, що для прийняття Ісламу людині потрібні свідки. «Свідчення» в даному випадку означає підтвердження словами переконання, яке людина прийняла серцем.

Щоб прийняти Іслам, не потрібно йти в мечеть, або шукати імама, або шукати інших мусульман, або здійснювати якісь додаткові дії (робити обмивання або отримувати докладні знання).

Це свідчення засноване у мусульманина на розумінні того, що Єдиний Бог, Один для всіх людей та інших створених. Поклоніння гідний лише Він, і не можна поклонятися нікому та нічому іншому: ні людям, ні предметам, ні картинам, ні тваринам.

Сповідуючий Іслам вірить у всіх Пророків, посланих до нас Богом, першим з яких була перша людина і посланець Адам, а останнім – Мухаммад, мир їм: мусульманин вірить у Ноя, Авраама, Ісмаїла, Давида, Мойсея, Ісуса, і в усіх інших Пророків (деякі теологи Ісламу повідомили, що всього їх було 124 000 чоловік), нехай благословить їх усіх Аллаh!

Мусульманин визнає і вірить у те, що у всіх Пророків була єдина Віра – це покірність і поклоніння Єдиному Творцеві (її назва арабською мовою – «Іслам»), визнає у чистому вигляді всі передані нам Божими Посланниками Писання, такі як Забур ( Псалтир), Товрат (Тора), Інджиль (Євангеліє) та Кур`ан (нині у незмінному вигляді існує тільки останнє з Писань – Священний Кур`ан).

Після щирого виголошення слів Ісламських свідчень людина без сумніву стає мусульманином. Те, що людина прийняла Іслам, є найбільшим даром від Бога, і тепер він повинен буде зберегти свою Віру, свої правильні переконання. А цьому сприяє здобуття знань з релігії.

Пророк Мухаммад, мир Йому, сказав, що прагнення до необхідних знань з релігії є обов’язком кожного дорослого розумово повноцінного мусульманина. А Імам ‘Алі, нехай буде задоволений ним Аллаh, сказав, що знання краще, ніж багатство, тому що людина змушена охороняти своє багатство, а знання охороняють її саму. Тому, ставши мусульманином, людині дуже важливо звернутися до освіченого вчителя з релігії для отримання необхідних знань з Ісламу.

Мусульмани бажають усім людям прийти до Істинної Віри – покірності та поклоніння лише Творцеві!

Ісламські вчені передали: якщо людина, яка раніше ніколи не була мусульманином, приймає Іслам, то Всевишній за Милістю Своєю прощає йому всі гріхи (які вона зробила до цього), і така людина стає чистою від гріхів, наче дитина, що тільки-но з’явилася на світ.

Прийняти Іслам – значить стати на шлях всіх Пророків і врятувати себе від пекла. І тому, хто зрозумів і визнав істину, ні в якому разі не може відкладати прийняття Ісламу через острах, що він не зможе виконувати ритуали, або не має глибоких знань, або не знає арабської мови.

Мусульмани бажають усім людям прийти до істинної віри і бути радісними у вічному житті. Іслам – це найбільший дар від Творця, і благо тому, хто визнає істину і збереже Віру до кінця своїх днів!



Духовне управління мусульман України
Українa, 04071, м. Київ, вул. Лук’янівська, 46
Київська Соборна мечеть «Ар-Рахма»
Філії ДУМУ — Посилання
Мечеті на мапі — Посилання
тел.: +38(044)46-51-877, 46-51-878
факс: +38(044)46-51-876
e-mail: info@islam.uа
Сайт ДУМУ — islam.ua